Πρoσωπο

Σήμερα είναι γεγονός ότι η επιστήμη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς με τη βοήθεια της τεχνολογίας και η γνώση μεταδίδεται με την ταχύτητα του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ιατρική αισθητική είναι ένας τομέας που οφείλεται από αυτήν την εξέλιξη, έχοντας εστιάσει το ενδιαφέρον της στη χρήση των laser.

Η αιχμή του δόρατος αυτής της τεχνολογικής επανάστασης είναι η αισθητική βελτίωση του προσώπου μέσα από την εφαρμογή των laser. H ονομασία L.A.S.E.R. προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων ¨Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation“, δηλαδή “ενίσχυση του φωτός με διεγερμένη εκπομπή ακτινοβολίας“. H πρώτη συσκευή εκπομπής ακτίνων LASER κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του ’50 και η μετέπειτα εξέλιξη ήταν ραγδαία.

Η αισθητική βελτίωση ενός προσώπου με τη χρήση των laser αποβλέπει στα εξής:

  1. Στην αντιμετώπιση ευρυαγγειών και αιμαγγειωμάτων.
  2. Στηνανανέωση και σύσφιξη της επιδερμίδας δίνοντας απαλή υφή και υγιή λάμψη.
  3. Στην τέλεια εξάλειψη ή βελτίωση των ουλών ακμής ή τραυματικών ουλών ανάλογα με το βάθος της βλάβης.
  4. Στηναντιμετώπιση λεκέδων και δυσχρωμιών του δέρματος βελτιώνοντας έτσι την ομογένεια του χρώματος της επιδερμίδας.
  5. Στην αντιμετώπιση των μετωπιαίων, περιστοματικών ρινοπαρειακών και περιοφθαλμικών ρυτίδων (πόδι της χήνας) απαλύνοντας τις βαθιές ρυτίδες από αυτές και εξαφανίζοντας τις πιο ρηχές.
  6. Διεγείροντας τους ινοβλάστες στη στοιβάδα του χορίου προκαλεί υπερνεοκολαγονογένεση και έτσι πάχυνση της συγκεκριμένης στοιβάδας, λόγω παρουσίας μεγαλύτερης ποσότητας κολλαγόνου και ελαστίνης, εμφανίζοντας προς τα έξω ένα δέρμα ομοιογενές, παχύτερο με ελαστικότητα και σφριγηλό. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται όταν το laser μπορεί να φθάσει μέχρι και την στοιβάδα του χορίου. Αυτή τη δυνατότητα μέχρι τώρα έχουν τα laser CO2, τα Erbium, καθώς και τα νεώτερα non ablatives laser και είναι πολύ σημαντική, γιατί με αυτή τους τη δράση προκαλούν ανάπλαση, αλλά και ένα ποσοστό σύσφιξης του δέρματος αντιμετωπίζοντας έτσι και σε ένα βαθμό τη χαλάρωση.

Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα προϋποθέτει τη σωστή χρήση laser ανάλογα με το πρόβλημα που μας απασχολεί. Θα αναφερθούμε τώρα στις πλέον συνηθισμένες εφαρμογές laser στο πρόσωπο.

A. RESURFACING

Είναι η μέθοδος που γίνεται εφάπαξ και υπόσχεται όλα όσα ζητάμε σε μία πλήρη αισθητική βελτίωση του προσώπου. Μπορεί να αφορά σε όλο το πρόσωπο “full face resurfacing “ ή συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. Δίνει λύσεις σε γερασμένο πρόσωπο, σε ρυτίδες, σε σημάδια ακμής, σε κηλίδες, δυσχρωμίες, σε υπερκερατωσικές βλάβες, σε ουλές τραυματισμών κλπ.

Για αυτήν τη θεραπεία χρησιμοποιούμε το laser CO2 υψηλής ισχύος. Οι θεραπείες αυτές γίνονται σε χρονική περίοδο που δεν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, συνήθως από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πριν την εφαρμογή της θεραπείας με το laser συνηθίζεται να γίνεται προετοιμασία του δέρματος με ΑΗΑ ένα μήνα νωρίτερα, συνήθως 2-3 συνεδρίες με διαλύματα 30 και 50%. Εάν έχουμε να κάνουμε με φωτότυπο IV (τέσσερα) ίσως χρειαστεί και ενδιάμεση αγωγή με λευκαντικές κρέμες, πριν τη θεραπεία του laser ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Όταν όλα είναι έτοιμα γίνεται η θεραπευτική εφαρμογή του laser με τοπική αναισθησία και εάν πρόκειται για full face, ίσως χρειαστεί και η παρουσία αναισθησιολόγου για να δώσει μια ελαφριά μέθη, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ενόχληση. Αυτές οι θεραπείες δε χρειάζονται γενική νάρκωση.

Τελειώνοντας τη θεραπεία, το πρόσωπο ή κάποιες περιοχές του, ανάλογα αν κάναμε full face resurfacing ή μερικό resurfacing, έχουν την εικόνα του επιπολής μερικού πάχους εγκαύματος. Γι’ αυτό τοποθετούμε μια ειδική μεμβράνη από σιλικόνη ή ειδικές γάζες στο πρόσωπογια τις πρώτες μέρες που σκοπό έχουν να περιορίσουν το ορώδες εξίδρωμα, να προστατεύσουν το πρόσωπο από εξωτερικούς παράγοντες και να βοηθήσουν την ανάπλαση της επιδερμίδας. Η προστασία αυτή (μεμβράνη ή γάζες) αφαιρείται από το πρόσωπο την 5η ημέρα και ακολουθεί φροντίδα με ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες, καθώς και υψηλή αντηλιακή προστασία.

B. SOFT RESURFACING

Είναι η μέθοδος επιλογής που προτιμάται σήμερα, γιατί αποφεύγεται η πιθανότητα να εμφανιστούν λεκέδες σαν επιπλοκή και γιατί ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος (3-4 ημέρες). Γίνεται με τα ERBIUM YAG. LASER (αυτά είναι soft laser που δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλο βάθος όσο τα CO2) χωρίς τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε περισσότερες από μια συνεδρίες, με ανάπαυλα 1 – 1,5 μήνα ανάμεσα από κάθε συνεδρία. Μπορεί να συνδυαστεί και θεραπεία Erbium με CO2 χαμηλής ισχύος. Αντιμετωπίζει ρυτίδες, σημάδια ακμής, δυσχρωμίες, υπερκερατωσικές βλάβες και άλλες επιδερμικές δυσμορφίες. Εφαρμόζεται είτε τοπικά ή σαν full face θεραπεία, δίνοντας ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να αφήνει σημάδια, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε τον τρόπο ζωής μας χωρίς διακοπή έχοντας ένα καθαρό ανανεωμένο πρόσωπο. Μετά από κάθε θεραπεία τοποθετούμε στην περιοχή του προσώπου ενυδατικές και αναπλαστικές κρέμες και ακολουθούμε αντηλιακή προστασία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Κυρμίζογλου Παναγιώτης