Πωγωνοπλαστικη

Η πωγωνοπλαστική είναι η μέθοδος με την οποία μπορούμε να αυξήσουμε ή να μικρύνουμε την κάτω γνάθο (πηγούνι). Μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση, με τοπική αναισθησία και μέθη. Οι τομές μπορεί να είναι είτε μέσα από το στόμα στο ύψος της κάτω γνάθου, είτε μία μικρή τομή κάτω από το πηγούνι. Πολλές φορές η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μικρή κάτω γνάθο και μεγάλη κυρτή μύτη.

Όταν θέλουμε να αυξήσουμε το μέγεθος στο πηγούνι, χρησιμοποιούνται ενθέματα συμπαγούς σιλικόνης διαφόρων μεγεθών, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε. Όταν θέλουμε να μειώσουμε το μέγεθος στο πηγούνι, τότε, κάνουμε ή οστεοτομή, αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, ή ρασπάρουμε το οστούν αν το πρόβλημα είναι μικρό. Επίσης, όταν θέλουμε να αυξήσουμε το μέγεθος στο πηγούνι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ενέσιμα υλικά στο ιατρείο με το αποτέλεσμα να διαρκεί ενάμιση έως δύο έτη. Συνήθως αυτό γίνεται όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μικρό πρόβλημα.

Πολλές φορές η πωγωνοπλαστική συνδυάζεται με ρινοπλαστική ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν μικρή κάτω γνάθο και μεγάλη κυρτή μύτη (πτηνοειδές προσωπείο). Η επέμβαση αυτή ονομάζεται προφιλοπλαστική. Εδώ ο Πλαστικός Χειρουργός, εκτός από την αισθητική αποκατάσταση του στήθους, αποκαθιστά και ένα πρόβλημα υγείας, διότι το μεγάλο βαρύ στήθος πολλές φορές προκαλεί αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη που εκδηλώνονται με σειρά ενοχλήσεων (πόνος στην πλάτη, στον αυχένα), προκαλεί επίσης συχνές μυκητιάσεις στην υπομαστική πτυχή, ενώ μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα που προδιαθέτει σε κακοήθεια.

Κυρμίζογλου Παναγιώτης