Face Lifting

image

Η αιχμή του δόρατος στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι το face lifting. Πρόκειται για επέμβαση, που αντιμετωπίζει τη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου, τόσο σε αρχικό στάδιο γήρανσης όταν η χαλάρωση είναι μικρή, όσο και σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο γήρανσης, οπότε και η χαλάρωση είναι μεγαλύτερη.

Πριν φτάσουμε στο γνωστό χειρουργικό Lifting, σε ένα πρώιμο στάδιο χαλάρωσης ο Πλαστικός Χειρουργός μπορεί να εφαρμόσει ηπιότερες τεχνικές, οι οποίες αναπτύχθηκαν την τελευταία πενταετία δίνοντας πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Οι πλέον συνήθεις είναι: Τα νήματα (threads) τα οποία τοποθετούνται με συγκεκριμένο τρόπο στις περιοχές χαλάρωσης του προσώπου με τοπική αναισθησία. Πρόκειται για υλικά ακίνδυνα για τον οργανισμό, απορροφήσιμα ή μη, ειδικής κατασκευής τα οποία συγκρατούν και ανασηκώνουν το χαλαρό δέρμα, ενώ ο ίδιος ο οργανισμός αναγκάζεται να αντιδράσει παράγοντας γύρω τους συνδετικό ιστό, ενισχύοντας έτσι το αποτέλεσμα.

Άλλη αντιμετώπιση της χαλάρωσης – γήρανσης του προσώπου είναι το Macs Lifting, τεχνική που στηρίζεται σε συγκεκριμένα ράμματα, τα οποία τοποθετούνται στο τριχωτό της κεφαλής στην περιοχή των κροτάφων και φθάνουν στις περιοχές χαλάρωσης του προσώπου κάτω από το δέρμα, ανασηκώνοντας τις υποκείμενες χαλαρές δομές, ενώ γίνεται και αφαίρεση δέρματος με τις δυνατόν μικρότερες τομές γύρω από το αυτί, αφήνοντας ελάχιστα σημάδια.

Οι παραπάνω τεχνικές απαιτούν μικρό χρόνο χειρουργείου και η αποτελεσματικότητά τους θα εκτιμηθεί από τον πλαστικό χειρουργό, ανάλογα με το πρόβλημα και σε σχέση με τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε επέμβαση μικρή ή μεγάλη.

Στο Full Face Lifting ο πλαστικός χειρουργός δεν περιορίζεται μόνο στο χαλαρό δέρμα αφαιρώντας ό,τι περισσεύει, αλλά επεμβαίνει και στους υποκείμενους χαλαρούς ιστούς, τους οποίους επαναφέρει στην αρχική ανατομική τους θέση. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η επιτυχία της επέμβασης και η διατήρηση του καλού αποτελέσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λίγα λόγια για την επέμβαση

Πριν από το χειρουργείο, είναι απαραίτητο το λούσιμο των μαλλιών με ειδικό αντισηπτικό σαπούνι. Στη συνέχεια τα μαλλιά χωρίζονται σε χωρίστρες στα σημεία που θα γίνουν οι τομές. Οι τομές του face lifting τοποθετούνται σε τέτοιες θέσεις που στο μεγαλύτερο μέρος τους δε φαίνονται. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από την κροταφική περιοχή μέσα στα μαλλιά, διασχίζουν την προωτιαία περιοχή κρυμμένες πίσω από τον τράγο του αυτιού και στη συνέχεια ακολουθώντας διαδρομή οπισθοωτιαία στη βάση του αυτιού καταλήγουν στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού μέσα στα μαλλιά. Ο τρόπος που σχεδιάζονται οι τομές βοηθά, ώστε αυτές ακόμα και με σηκωμένα τα μαλλιά να μη φαίνονται.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίτητος και περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογικές, αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως από 3,5 ώρες μέχρι 4 ώρες, όταν πρόκειται για πλήρες lifting προσώπου μαζί με βλεφαροπλαστική άνω και κάτω βλεφάρων. Κατά κανόνα τοLifting γίνεται με γενική νάρκωση σε οργανωμένο χειρουργείο, ενώ δεν αποκλείεται και ο συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και νευροληπτοαναλγησίας κυρίως στο mini lifting. Σαν παρένθεση εδώ να αναφέρουμε ότι το mini lifting αντιμετωπίζει ή τη χαλάρωση των παρειών και του τραχήλου (λαιμό) οπότε ομιλούμε για τραχηλικό lifting, ή τη χαλάρωση της κροταφικής περιοχής και των παρειών, οπότε ομιλούμε για κροταφικό lifting. Οι τομές μέσα από τις οποίες θα γίνει η επέμβαση του mini lifting έχουν την ίδια διαδρομή με αυτές του ολικού lifting, απλώς είναι λίγο πιο περιορισμένες.

Ενδοσκοπικό Lifting

Μία νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ρυτίδων και της χαλάρωσης του δέρματος είναι το ενδοσκοπικό lifting. Πρόκειται για μέθοδο που δεν αφήνει σημάδια, γιατί μέσα από τρεις μικρές τομές στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετωπίζονται η χαλάρωση και οι ρυτίδες κυρίως του μετώπου και του μεσοφρύου, ενώ ανασηκώνονται θεαματικά τα φρύδια φτιάχνοντας έτσι ένα νεανικό και ευχάριστο πρόσωπο.

Μετά το χειρουργείο

Αμέσως μετά το χειρουργείο, τοποθετείται ένας ειδικός ήπιος πιεστικός επίδεσμος στη περιοχή του προσώπου που παραμένει για 2-3 ημέρες. Η παραμονή στην κλινική είναι απαραίτητη για μία ημέρα. Στη συνέχεια η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι της ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού της. Τα ράμματα της επέμβασης αφαιρούνται σταδιακά σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων. Μετά την επέμβαση θα υπάρχει κάποιο οίδημα (πρήξιμο) στο πρόσωπο το οποίο υποχωρεί μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες. Η επάνοδος στην εργασία και στις κοινωνικές εμφανίσεις γίνεται συνήθως μετά από 15 ημέρες.

Η αιχμή του δόρατος στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις! Το Lifting προσώπου δεν απευθύνεται μόνο στον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και στον ανδρικό

Η ηλικία στην οποία πρέπει να γίνει το Λίφτινγκ δεν μπορεί να προσδιοριστεί γιατί όλα εξαρτώνται από το βαθμό χαλάρωσης. Καλό όμως είναι να γίνεται πριν το δέρμα του προσώπου πάθει μεγάλη ζημιά, γιατί έτσι τα αποτελέσματα της επέμβασης θα είναι καλύτερα και μακροχρόνια. Οι ηλικίες που συνήθως θεωρούνται κατάλληλες γιαface lifting είναι μεταξύ των 40 και 50 χρόνων.

Επιτυχημένο θεωρείται το lifting που βγάζει προς τα έξω ένα φρέσκο, ξεκούραστο, ανανεωμένο πρόσωπο χωρίς να αλλάζει και να παγώνει τα χαρακτηριστικά, αλλά απλώς να τα επαναφέρει εκεί που βρίσκονταν πριν χαλαρώσει το δέρμα.

Μία επισήμανση που πρέπει να γίνει εδώ είναι ότι για να αναδειχθεί το face-lifting και να βγάλει προς τα έξω ένα φρέσκο ανανεωμένο και αψεγάδιαστο πρόσωπο χωρίς χαλάρωση, ρυτίδες και σημάδια, καλό είναι να συνδυάζεται μετά από κάποιους μήνες με το Resurfacing που είναι μια ιδιαίτερη εφαρμογή του Laser CO2 (ένα είδος απολέπισης του προσώπου) και δίνει θεαματικά αποτελέσματα ανανεώνοντας και αναπλάθοντας το δέρμα.

Το Lifting του προσώπου δεν απευθύνεται μόνο στον γυναικείο πληθυσμό, αλλά και στον ανδρικό ο οποίος, όπως δείχνουν οι στατιστικές, διεκδικεί σε ίσους όρους με τις γυναίκες το δικαίωμα στην ομορφιά.

Αυτό που πρέπει να κατανοήσει ο μελλοντικός επισκέπτης του πλαστικού χειρουργού είναι ότι θα συναντήσει έναν γιατρό, οι γνώσεις του οποίου αποκτήθηκαν με πολύχρονη εκπαίδευση και όχι κάποιον θαυματοποιό, που ως δια μαγείας εξαφανίζει όλα τα άσχημα και τα τρωτά του σώματός του. Η κάθε επέμβαση αισθητικής χειρουργικής έχει τις δικές της απαιτήσεις και η καλή γνώση του αντικειμένου από τον πλαστικό χειρουργό θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Χαλαρός λαιμός και διπλοσάγονο

Όταν το πρόβλημα είναι εμφανές, τότε για την αντιμετώπισή του συνίσταται χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη ή με γενική νάρκωση. Δε χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική, αλλά αντιμετωπίζεται σαν χειρουργείο ημέρας.

Αρχικά, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της τοπικής συσσώρευσης λίπους κάτω από το σαγόνι, (διπλοσάγονο), με τη βοήθεια της μικρολιποαναρρόφησης. Μέσα από μία μικρή τομή, 2-3 χιλιοστών, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές κάνουλες λιποαναρρόφησης χωρίς τραυματισμούς και σημάδια, αφαιρούμε το υπάρχον λίπος εξαφανίζοντας για πάντα το πρόβλημα. Τώρα, στην περίπτωση που υπάρχει μικρή χαλάρωση, αυτή μπορεί να διορθωθεί με μία μικρή τομή κάτω από το σαγόνι μήκους 3 εκατοστών περίπου, μέσα από την οποία τοποθετώντας ειδικά ράμματα συμπλησιάζουμε μέχρι ένα βαθμό τους μυς της περιοχής του λαιμού (μυώδες πλάτυσμα) ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε και λίγο δέρμα δίνοντας έτσι την εικόνα ενός σφικτού λαιμού χωρίς χαλάρωση. Το σημάδι μετά από αυτήν την επέμβαση είναι σχεδόν αόρατο.

Όταν το πρόβλημα της χαλάρωσης του λαιμού είναι μεγάλο, τότε η παραπάνω επέμβαση θα πρέπει να συνδυαστεί με face lifting του κατώτερου τμήματος του προσώπου, για να μπορέσει ο λαιμός να τεντωθεί ομοιόμορφα και όσο χρειάζεται ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ιδανικό. Σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης του λαιμού μπορούν να βοηθήσουν βελτιώνοντας την εικόνα και καθυστερώντας τη γήρανση, θεραπείες με laser τρίτης γενιάς ανάπλασης – σύσφιξης. Αυτές οι θεραπείες επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα, ώστε να διατηρούμε ένα καλό αποτέλεσμα, πηγαίνοντας έτσι πιο πίσω την ανάγκη να υποστούμε ένα χειρουργικό lifting.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό θα μας λύσει τις όποιες απορίες και θα μας βοηθήσει να πάρουμε τη σωστή απόφαση για το πρόβλημα που μας απασχολεί.

Κυρμίζογλου Παναγιώτης