Κρυολιπολυση

Η κρυολιπόλυση είναι μια νέα επαναστατική μέθοδος λιπογλυπτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική και στηρίζεται σε έρευνες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πάνω στην διαφορετική συμπεριφορά των λιποκυττάρων στις χαμηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλα κύτταρα του σώματος.

Στην επιλεγμένη προβληματική περιοχή τοποθετείται μια ειδική κεφαλή, η οποία ενδείκνυται για την επιφάνεια του προβλήματος κάνοντας αναρρόφηση του λίπους της περιοχής φτάνοντας την τοπική ψύξη της μέχρι την θερμοκρασία των -10 βαθμών Κελσίου.

Τα αποτέλεσμα είναι ορατά σταδιακά και εμφανίζονται μετά από 30 ημέρες, ενώ η επίδραση της θεραπείας αποφέρει μείωση του λίπους ακόμα και 6 μήνες μετά σε ποσοστό 25%-30%, κατά μέσο όρο.

Οι έρευνες έδειξαν ότι τα κύτταρα του υποδόριου λίπους είναι πιο ευάλωτα στις επιδράσεις του κρύου από τους άλλους περιβάλλοντες ιστούς. Έτσι ώστε η ελεγχόμενη τοπική ψύξη να προκαλεί μείωση των λιποκυττάρων και απώλεια υποδόριου λίπους χωρίς να καταστρέφει το υπερκείμενο δέρμα ή άλλους ιστούς. Η ελεγχόμενη μείωση της θερμοκρασίας τα οδηγεί μ έσω της διάσπασής τους σε φυσικό θάνατο, με αποτέλεσμα τη μόνιμη απώλεια λίπους. Η διαδικασία εφαρμογής της κρυολιπόλυσης είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί την έγχυση ουσιών στον υποδόριο ιστό ούτε την εισαγωγή καθετήρα κάτω από το δέρμα. Η εφαρμογή διαρκεί περίπου 30 λεπτά ανά λιποζώνη. Η σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας επιφέρει αναλγησία και συνεπώς η εφαρμογή της κρυολιπόλυσης δεν είναι επίμονη ούτε δυσάρεστη. Στην αρχή έχει την αίσθηση της ψύξης και ένας ήπιου τραβήγματος τα οποία υποχωρούν μετά 2-3 λεπτά. Έτσι επιτυγχάνουμε την φυσική απομάκρυνση μέρους των λιπαποθηκών από τα επίμερα σημεία. Το λίπος αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα σε λίγες ημέρες. Η κρυολιπόλυση είναι απολύτως φυσική, ήπια και ασφαλής μέθοδος.

Επίσης είναι μη επεμβατική.

Μετά την εφαρμογή δεν υπάρχει πόνος ή οποιοσδήποτε περιορισμός. Δεν υπάρχουν σοβαρές ούτε μακροχρόνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρείται δερματική χαλάρωση. Οι άμεσες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την εφαρμογή της κρυολιπόλυσης συμπεριλαμβάνουν παροδική τοπική ερυθρότητα, μώλωπες και μούδιασμα του δέρματος. Εάν εμφανιστούν αισθητηριακές αλλαγές συνήθως υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα. Η επίδραση στα περιφερικά νεύρα ερευνήθηκε και δεν μπόρεσε να αποδείξει μόνιμα επιζήμια αποτελέσματα. Ουλές, έλκη, αλλαγές στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος ή των ηπατικών ενζύμων δεν έχουν αναφερθεί.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

  • Βελτίωση της κυτταρίτιδας
  • Δεν απελευθερώνονται  τοξίνες
  • Μη επεμβατική μέθοδος αφαίρεσης λίπους
  • Δεν προκαλούνται βλάβες στους γύρω ιστούς
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Ανώδυνη(Αίσθηση ψύξης και έλξης τα πρώτα λεπτά)

Σημεία που εφαρμόζεται

Κυρίως στις γνωστές λιπαποθήκες του ανθρώπινου σώματος: κοιλιά, μηροί, περιοχή λεκάνης, γλουτοί, γόνατα, βραχίονες. Πόσες θεραπείες απαιτούνται για πλήρη αποτέλεσμα. Συνήθως 2-3 θεραπευτικές συνεδρίες στο χώρο του ιατρείου με απόσταση η μια θεραπεία από την άλλη 1,5-2 μήνες. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έχει διαπιστωθεί από έγκυρα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Κυρμίζογλου Παναγιώτης